over

Over Het Tekenlab


Tekenen is kijken, onderzoeken, ontdekken, blootleggen.

Het Tekenlab is een initiatief van beeldend kunstenaar en kunstvakdocent Annelinde de Jong. Om meer mensen enthousiast te maken voor tekenen verzorgt zij sinds 2016 toegankelijke en afwisselende tekenlessen onder de noemer Het Tekenlab.

Tekenen kan altijd en overal. Daarom heeft Het Tekenlab geen vaste atelierruimte. De lessen worden gegeven op diverse locaties in Amsterdam en omgeving.


Over Annelinde de Jong

Tekenen staat centraal in het werk van Annelinde (Enkhuizen, 1982). Haar tekeningen kenmerken zich door een gereduceerde figuratieve beeldtaal. Naast tekeningen maakt zij papier op traditionele Japanse wijze. Het papier wordt gebruikt als drager voor tekeningen en als bouwmateriaal voor objecten en ruimtelijke installaties.

Zij behaalde haar eerstegraads lesbevoegdheid aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en ontwikkelde haar beeldend werk verder aan de Gerrit Rietveld Academie en Sint-Lukas Brussel. Sinds haar afstuderen combineert ze haar eigen projecten met lesgeven aan kinderen, jongeren en volwassenen.

Teken de stad - Monumentale bomen in het Wertheimpark, aug 2020

Tekenlabdocenten

Het Tekenlab werkt ook samen met andere tekenaars en kunstdocenten.

Bettie van Haaster - Stadsparken

Liesje van den berk - Wandelend tekenen en Tekenen in het donker

Suzanne Glerum - Tekenen als oefening in kijken

Chiel Fritz - Bovenaanzicht en Schemertekenen

Gusta Reichwein - In en om het WG Poortgebouw

Gus Moystad - Comics Lab

Jason Swinehammer


Ook voor LAB op maat wordt samengewerkt met deze docenten.

Liesje van den Berk


Liesje van den Berk (1982) is tekenaar en performencekunstenaar. In 2004 is zij afgestudeerd als beeldend kunstenaar en eerstegraad kunstvakdocent aan de HKU. Sindsdien geeft ze workshops en cursussen aan volwassen, jongeren en kinderen bij verschillende organisaties, waaronder Buitenkunst. Als beeldend kunstenaar en docent wilt ze mensen op een andere manier naar de wereld laten kijken. En stimuleert ze mensen hun eigen handschrift te ontwikkelen en te waarderen, het is een ontmoeting met jezelf door middel van beeldende kunst.

Tekenen is teruggrijpen naar het verleden en het ontdekken van nieuwe dingen tegelijkertijd.

Gus Moystad


Gus Moystad (1992 NO/NL) is beeldend kunstenaar, striptekenaar, schrijver en verhalenverteller. Hij maakt en publiceert zijn eigen strips en verzorgt een tweemaandelijkse (gratis) cyberzine genaamd Notes from Skemer.

Ook is hij regelmatig te vinden op het podium van cultureel centrum Mezrab als verhalenverteller en volgt hij een traject tot drukker en assistent werkplaats bij Grafische Werkplaats Amsterdam. Hij is geïnteresseerd en geïnspireerd door politiek, geschiedenis, fantasie, utopie, lichamen en identiteit.